Overslaan en naar de inhoud gaan

Studiedag Campus De Nayer

04 mei 2023

Op dinsdag 9 mei organiseerde Monument Goedleven hun traditionele studiedag voor de ingenieursstudenten Bouwkunde van KULeuven campus De Nayer uit Sint Katelijne Waver. Na vorige edities in Mechelen (Predikherenklooster/Begijnhofkerk) en Antwerpen (Stadhuis/Belforttoren) was het deze keer de beurt aan het Stadhuis te Mortsel en de Sint Jacobskerk in Antwerpen.

Processed 5804d407 b9e5 4b9a 912f 39b6b25dd9d4 IWNV01p U

Na een kort ontvangst in Mortsel volgde een academische zitting met een aantal sprekers; de architect over zijn ontwerp en materiaalkeuzes, de ingenieur technieken over het gasvrij verwarmen van gebouwen, MRT over betonherstel en opgelijmde wapening. Aansluitend volgde een werfrondgang; van kelder tot zolder (zonder dak) werden de studenten ondergedompeld in de wondere wereld van de renovatie van het stadhuis.

Processed ec18f15e 4c54 4c06 9088 3b0fd3b456f9 t KJ6go J3

Na het middagmaal werd er verhuisd naar Antwerpen waar wederom begonnen werd met een theoretisch deel. De specifieke werfinrichting werd door onze eigen mensen toegelicht, de architect lichtte het voortraject toe, de veiligheidscoördinator stond stil bij de belangrijkste risico’s, de ingenieur stabiliteit nam iedereen mee in het berekenen van houtconstructies terwijl MSC dit deed over stellingconstructies. Afsluitend had Rewah het over epoxyherstellingen in de restauratie. Na een korte pauze werd iedereen meegenomen voor een boeiende rondleiding op de werf. Van tussen de klokken, via het schip tot op/in de stockagebox en bij de grafcrypte van Rubens. Ook de reeds gerestaureerde westzijde werd vakkundig toegelicht door Altritempi.

Nogmaals iedereen bedankt voor de inzet en de samenwerking om deze leerrijke dag mogelijk te maken.

Processed bc1417cb d294 49d5 9584 fdbba8fceea0 S Fsdk K Xl