Overslaan en naar de inhoud gaan

Restauratiewerken Provinciaal Hof zijn gestart (Brugge)

19 mei 2022

Interieurrestauratie Provinciaal Hof (Brugge) begonnen.

De volgende fase van de werken aan het Provinciaal Hof in Brugge is opgestart: de interieurrestauratie en -renovatie. De interieurwerken bestaan uit restauratieve aspecten en het uitvoeren van renovatiewerken die noodzakelijk zijn voor de herinrichting. De interieurwerken zijn voorzien tot begin 2024, daarna opent het Provinciaal Hof de deuren.

Exterieurwerken
In oktober 2020 startte de exterieurrestauratie van het Provinciaal Hof. Begin dit jaar werden de werken afgerond en schittert de buitenkant van het pand weer als nooit tevoren.

Item Persbericht Restauratiewerken Provinciaal Hof zijn gestart Brugge 58903

Interieurwerken
Wat interieur betreft staat architectenbureau Van Severen in voor alle restauratieve aspecten die als gevolg van de herinrichting noodzakelijk zijn, bureau FELT staat in voor de herinrichting.
De aannemer is Monument-Vandekerckhove. Stefan Lauwaert ingenieur-architect staat in voor de stabiliteit en Boydens Engineering (part of Sweco) voor de technieken. Feys is aangesteld als veiligheidscoördinator. De interieurrestauratie kost 4.982.646,35 euro, exclusief BTW.

De Provincie heeft de plannen uitgetekend om het gebouw zowel naar functionaliteit als naar bouwkundige toestand klaar te stomen voor deze nieuwe bestemming. Deze plannen zijn in overleg met de verschillende adviesinstanties en partners tot stand gekomen, zoals: Onroerend Erfgoed Vlaanderen/Brugge, brandweer, Inter, Stad Brugge, Westtoer en Toerisme Vlaanderen.
Een belangrijk aspect is het verbeteren van de toegankelijkheid van het gebouw, dit werd breed organisatorisch bekeken, zowel naar bezoekers, personeel als diverse toeleveranciers. Drie nieuwe volwaardige liften zullen de toegang en de doorstroming in het gebouw optimaliseren. Eén lift zal het niveauverschil van de Markt tot het gelijkvloers overbruggen, de tweede lift zal alle niveaus (van kelder tot de 2de verdieping) bedienen. Een derde lift wordt in de leveranciersvleugel voorzien, en zal de diensten (vb catering, materiaal ifv activiteiten) aanzienlijk verbeteren. De bouwkundige maatregelen zijn heel complex, de liften worden met respect voor het authentiek interieur ontworpen.
De brandveiligheid wordt grondig aangepakt. Hiertoe is enerzijds een nieuwe compartimentering noodzakelijk en anderzijds ook een evacuatieparcours.

In afwachting van het warmtenet dat de stad Brugge momenteel in onderzoek heeft neemt De Provincie ook een aantal energiebesparende en duurzame maatregelen. Het gaat over ingrepen zoals het omvormen cv-installatie naar lage temperatuurverwarming door integratie vloerverwarming en vloerisolatie. De kroonluchters en wandarmaturen worden gerestaureerd en voorzien van energiezuinige verlichting, waaronder twee smeedijzeren kroonluchters die 15 meter lang zijn en elk 1500 kilogram wegen.
Daarnaast worden er schilderwerken uitgevoerd, naar historisch kleuronderzoek, en wordt het meubilair gerestaureerd. Er komen er ook twee nieuwe sanitaire blokken en de realisatie van een meubeldepot op de zolder.

Provinciaal Hof: een Open huis met verschillende functies
Het Provinciaal Hof is al meer dan 125 jaar het uithangbord van het provinciebestuur. De Provincie West-Vlaanderen, eigenaar sinds 2018, wil van het historische gebouw op de Markt van Brugge een open huis maken voor alle West-Vlamingen en bezoekers van buiten de Provincie.
Ze engageerde zich daarom om het gebouw volledig te restaureren. Het moet een ‘Huis van de West-Vlaming’ worden waar inspiratie centraal staat. Bezoekers zullen er ook kunnen proeven van activiteiten. Daarnaast zullen er ook vergader- en congresruimtes zijn. Tenslotte komt er nog een ruim aanbod van individuele of gegidste bezoeken.
De curator
Acteur Wim Opbrouck werd in 2020 verkozen tot Ambassadeur van West-Vlaanderen. Door de Provincie is hij nu aangesteld als curator voor het openingsjaar van het vernieuwde Provinciaal Hof. De voorbereidingen hiervoor zijn nu al opgestart. Hij zal het Provinciaal Hof, samen met de West-Vlamingen, aan de hand van een participatief traject van een sterk narratief voorzien.

Informatie aan de werfzone
Er wordt een werfzone voorzien voor het Provinciaal Hof. Hier komt, over een totale lengte van 52 meter, duiding over de werken, de historiek en de toekomst van het gebouw. Een aantal delen worden doorheen de hele periode geactualiseerd met nieuwe informatie over de lopende fase of activiteiten.

Blijf op de hoogte en volg de werken en toekomstplannen op de voet :

o facebook.com/provinciaalhof
o instagram.com/provinciaalhof
o www.provinciaalhof.be
o provinciaalhof@west-vlaanderen.be

BRON : Dienst communicatie provinciebestuur West-Vlaanderen | 17 mei 2022